# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V W X Y Z
Sanatçı Detay Şarkı Sözleri Albümleri

Lilith


Lilith Hakkında

Tanrı balçıktan yaratmıştı Âdem’le Lilith’i. Ruhlarını kendi nefesinden vermişti. Birbirlerine eş olur Âdem’le Lilith. Ancak Âdem cinsel ilişkide üstte olmak ister. Lilith karşı çıkar Âdem’in bu üstünlük ve ayrıcalık isteğine. «Tanrı ikimizi de eşit yarattı» diyerek itiraz eder.
Aralarında tartışma çıkar. Lilith, Adem’in kendisine karşı şiddet kullanacağını anlar ve Tanrı’nın yanına kaçar.
Tanrı Lilith’in güzelliğinden o kadar etkilenir ki ona kendi gizli adını söyler.
Tanrı’nın gizli adını bilmek, artık büyük güce sahip olmak ve istekleri Tanrı tarafından mutlaka yerine getirilmek anlamına gelmektedir.
Bunu bilen Lilith Tanrı’dan kanat ister. Tanrı da verir.
Lilith artık kanat sahibidir. Uçarak Kızıldeniz’e gider ve orada yaşamaya başlar.
Ancak olay burada böyle bitmez. Çünkü Âdem hâlâ Lilith’i geri istemektedir.
Tanrı üç melek görevlendirir. Melekler Lilith’i geri dönmeye ikna edecektir.
Kızıldeniz’e gider melekler. Önce yumuşaklıkla ikna etmeye çalışırlar. Ama kararlıdır Lilith. Geri dönmeyi kabul etmez.
Lilith’in bu tavrını gören melekler tatlı dili bir yana bırakıp bu kez Lilith’i Kızıldeniz’de boğmakla tehdit ederler. Ama Lilith gücünün farkındadır. Tanrı’nın gizli adını bildiğini, ona güçlerinin yetmeyeceğini söyler, onu rahat bırakmazlarsa gelecekte doğacak tüm bebekleri öldürmekle tehdit eder.
Sorunun çözümünde tek bir yol kalmıştır; uzlaşmak. Aralarında bir anlaşmaya varırlar. Buna göre Lilith çölde yaşamayı sürdürecek, bunun karşılığında da üzerinde ‘Lilith’ figürlü nazar boncuğu taşıyan bebeklere dokunmayacak, onları asla öldürmeyecektir.
Artık anlaşılmıştır ki Lilith’ten Âdem’e yâr olmayacak. Yeni bir kadın yaratmaktan başka bir yol kalmaz ve Tanrı Havva’yı yaratır. Ama Tanrı’nın başı Lilith’den dolayı bayağı ağrımıştır. Bu yüzden Havva’yı Lilith gibi Âdem’le aynı maddeden yani balçıktan yaratmaz. Âdem’in kaburga kemiğinden yaratır ki Havva, Âdem’e karşı çıkmasın, eşitlik iddia etmesin, itaatkâr olsun. Lilith gibi asi olmasın.

Gılgamış’ta da adı geçiyor
İşte bu öyküde adı geçen Lilith, Sümerlere ait taş kabartmalarda yarı kuş, yarı insan olarak tasvir edilir. Döneme ait kazılarda, bu öyküden dolayı olsa gerek, bebeklere takılan nazar boncukları bulunur. Gılgamış Destanı’nda da adına rastlanan Lilith, Babil mitolojisine ait bir figür.
Bu mitolojik figürden adını alan ‘Lilith’ grubu geçtiğimiz hafta Beyoğlu’ndaki Seyr-i Mesel Tiyatrosu’nda sahne aldı iki eksiğiyle. Ama yanlarında kendilerine destek veren ‘konuk sanatçılar’ vardı. İlk albümleri ‘Göğün Yarısı’ yeni çıkarmışlar, tanıtım için de Seyri Mesel Tiyatrosu’nu seçmişlerdi.
İlginç bir grup Lilith. Kadın şarkıları söylüyorlar. Hem de birkaç dilde; Almanca, Fransızca, Türkçe, Kürtçe, Zazaca, Yiğdişce. Kendi çok, dilliliklerini şarkılarına da yansıtmışlar. Grubun iki üyesi Alman, biri Kürt, biri Zaza, biri de Türk. Grup üyelerinin dördü de Almanya’da yaşıyor. Türkiye’ye gelince beş kişi oluyorlar. Ancak bu sefer grubun Almanya’da yaşayan iki üyesi Türkiye’ye gelememiş. Çünkü doğum yapmışlar.
Kuruluş öyküsü de ilginç Lilith’in. Edebiyat tarihi öğretmeni Gabriele Thierkopf, 1999 yılında Türkiye’ye gelmiş.
Özel bir üniversitede eğitmenlik yapıyor. Bir arkadaşı aracılığıyla Bağcılar’daki Kürt Kadın Dayanışma Vakfı’na gidip gelmeye başlamış. Vakıftaki bir kutlama sırasında elinde gitarıyla sahneye çıkıyor Gabriele. Ardından da vakıfta çalışan Şehriban Özdemir çıkıyor sazıyla. O da çalıp söylüyor. Elbistanlı Şehriban. Alevi bir aileden geliyor. Lise okumak için İstanbul’a gelmiş ailesiyle. Sonra Mersin’e göçmüş. Babası da saz çalıp söylüyor. Kendi deyişleri var. Ama genç yaşta altı çocuğun sorumluluğunu üstlenince zaman ayıramıyor müziğe. Kızını özendiriyor saz çalması için. Müziğin içinde bir yerlerde görmek istiyor kızını. Zaten
«Alevilerde saz çalmayanı da dövüyorlar».
Hemen orada saz saza, gitar gitara veriyor Gabriele ile Şehriban. Birlikte çalıp söylemeye karar veriyorlar.
Böylece Lilith’in ilk adımı atılıyor. Kurdukları gruba ‘Göğün Yarısı’ adını veriyorlar. Belli ki bir ‘Çin halk sözü’ etken olmuş bu adı almalarına; «Kadınlar, yarısını omuzlarında taşıdıkları gökyüzüne sahip olmalılar.»
Satı Sarıyar konservatuvar mezunu. Bir lisede müzik öğretmenliği yapıyor. Tokatlı Alevi bir ailenin kızı. Her sabah türkülerle açmış gözünü. Dedesi âşık, dayısı bağlama çalıyor. Bir gün bir kültür merkezinin kafesinde otururken, yandaki küçük odada prova yapan Gabriele ile Şehriban’ın sazını, gitarını, seslerini duyuyor. Farklı geliyor duyduğu müzik Satı’ya. Sarkıları çok yakın buluyor. Böylece Satı da gruba vokalist olarak katılıyor.
Bir süre sonra Gabriele Almanya’ya dönüyor. Şehriban da eğitim için gidiyor aynı ülkeye. Burada, Almanya’da yaşayan Maviş Güneşer ile Luise Blum katılıyor gruba. ‘Göğün Yarısı’ özellikle Almanca da söylenmesi güç bir isim. Bunun üzerine yeni bir isim buluyorlar gruplarına: Lilith.
«Yeni adımızı, Âdem’e, ‘Tanrı, ikimizi de eşit yarattı’ diyen ve bu sebepten Âdem’le yolları ayrılan Havva’dan önceki eşi Lilith’ten aldık’ Lilith’in hikâyesi biraz da göç hikâyesi. Ama her birimizin göç hikâyesi farklıydı. Kimimizinki doğudan batıya, kimimizinki ise batıdan doğuya. Yönü gibi nedenleri de farklıydı göçümüzün. Başka ülkelerde arayışlara girmemiz de vardı, oralara zorunluluktan dolayı gidenimiz de. Güvenlik, iş ya da değişiklik, her birimiz bir arayış içindeydik. Şarkı söylemek istiyorduk. Ama kadınlara düşen solistlik rolünün ötesine geçip kendi şarkımızı kendimiz çalarak…»
Seyr-i Mesel Tiyatrosu’nun sahnesinde de seslendiriyorlar ilk albümleri ‘Göğün Yarısı’nda yer alan şarkıları. Öykülerini anlatıyorlar söyledikleri şarkıların.

Şarkıların öyküleri
‘Lori Lori’ Kırmançça bir şarkı. ‘Uzun bir yolun göçerleriyiz biz’ diye başlıyor. Şarkıda Kuzey Irak’tan, Saddam’ın bombalarından kaçarken kucağındaki çocuğu ölen bir annenin ağıdı var.
Rusya, Ukrayna gibi Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde yaşayan Yahudilerin açlık ve yoksulluğunu anlatan Yiğdişçe bir ninni. Yiğdişçe, Eşkenaz Yahudilerinin dili. Orta çağda, eski Almanca lehçeleri, İbranice, Aramice, Slavca gibi dillerden oluşmuş.
‘İki Dağın Arasında Kalmışım’da küçük bir akrabasıyla evlendirilen kadının Türkçe yakarması vardır; «Al eyvana yatak serdim yumuşak/Emim oğlu yanıma geldi bir uşak/Öpmesi yok, sevmesi yok, konuşak.»
Başka bir şarkıda Fransızca yakınan kadın «Kötü bir evlilik yaptım/ve ekmeğimi taşın suyuna bandım» der. Babası tarafından bir taşçıyla evlendirilen genç kadın, düğününün hemen ertesi günü taş ocağına çalışmaya giderken yolda köyün papazıyla karşılaşır. Evliliğinden hiç de memnun olmayan kadın, papazı görünce bekarlığına geri dönme umuduyla konuşmaya başlar. Ne de olsa, önceki gün nikâhlarını kıyan odur. Belki nikâhı geri alması da mümkündür. Papazdan talebi «Dün beni kadın yaptınız, bugün beni yeniden kız yapın» olur. Papazın yanıtı kesindir:
«Kızdan kadın yapabilirim, ama kadından kız yapamam.»
Lilith grubunun amacı kadınların deneyimlerini, umutlarını, korkularını, kederlerini, sevinçlerini, aşklarını, işlerini anlatan halk şarkılarını gün ışığına çıkararak yorumlamak ve onlara kendi şarkılarını da katmak. Konserlerinde, albümlerinde söyledikleri şarkılarla Erzurumlu bir kadının yakarmasıyla, bir Kürt kadınının ninnisini, bir Fransız kadının acısını buluşturmak amaçları. Farklılıklarını zenginlikleri olarak görüyorlar. «Ama farklılıklarımız kadar ortak yanlarımız da var» diyorlar «Kimse bir farklılığını diğerine tercih etmek zorunda kalmıyor. Örneğin Kürtlüğünü kadınlığına ya da kadınlığını Kürtlüğüne feda etmiyor kimse.»
Kanıtlamak istedikleri bir nokta daha var: kadınların birbirlerini yemeden bir iş yapamayacaklarına ilişkin ataerkil düzenin yaydığı inancı yıkmak. Türkçe şarkıları ‘Düş Yola’ da «Düş yola umudun düş ola/Düş yola umudun kuş ola/Bulut ola, rüzgâr ola, deniz ola» diyor Lilith grubu. Onlar da zaten ‘Lilith’in kızları’ olarak eşitlik umutlarını düşürmüşler yola, yarısını omuzlarında taşıdıkları gökyüzünü istiyorlar!


Lilith Şarkıları


Blackheart  
Ceremony Of Blood And Lust  
Death By Tact  
Equinox  
Full Moon Pleasure  
Magic And The Serpent  
Master Of Chaos  
Monolith Of Death  
The Night And The Dark River  
Warriors From The Dark Side  

Tüm Lilith Şarkı Sözleri

Lilith Albümleri




Lilith
2 Parça

 



Stone
2 Parça
30 Nov 1991, 00:00

 

Tüm Lilith Albümleri

Lilith Benzeri Sanatçılar



0

En Popüler 5 Yerli Sanatçı


Tarkan

Sezen Aksu

Sertab Erener

Vega

Duman

En Popüler Yerli Sanatçılar

En Popüler 5 Yabancı Sanatçı


Coldplay Coldplay

Lana Del Rey Lana Del Rey

Arctic Monkeys Arctic Monkeys

Ed Sheeran Ed Sheeran

Daft Punk Daft Punk


En Popüler Yabancı Sanatçılar

En Popüler 5 Yerli Şarkı


Sekiz 2

Sekiz
Zamanda Yolculuk

Contra
31 Ekran

Hidra
Hakkari 24 Şehit

Serseri Styla
Sevduğum

Marsis

En Popüler Yerli Şarkılar

En Popüler 5 Yabancı Şarkı


22

Taylor Swift
Royals

Lorde
Wrecking Ball

Miley Cyrus
Apokalips

Pentagram
Do I Wanna Know?

Arctic Monkeys

En Popüler Yabancı Şarkılar

En Yeni 3 Şarkı


The Black Keys The Black Keys
Weight of Love Şarkı Sözü
Kasabian Kasabian
treat Şarkı Sözü
Linkin Park Linkin Park
Until it's Gone Şarkı Sözü

Rüya Tabirleri Sitesi

Burçlar Sitesi

Bebek İsimleri Sitesi

Ceyhan Prensi
Sen Parfüm Ben Esrar Kokarım Şarkı Sözü


Red
Nadas Şarkı Sözü


Onur Akın
Asi ve Mavi Şarkı Sözü


Ceza
Holocaust Şarkı Sözü


Edalı Kız
Sevdana Gönül Verdim Şarkı Sözü


Oğuzhan Uğur
Gereksizse Söndür Şarkı Sözü


No.1
Bu Benim Hayatım Şarkı Sözü


Tuncay Erkan
Harmandan Gel Şarkı Sözü


Hidra
Hiphop Zindanı Şarkı Sözü


Serzenish
Sensiz Yaşıyorum Sanma Şarkı Sözü


Zara
Arada Bir Şarkı Sözü


Britney Spears
My Only Wish This Year Şarkı Sözü


Pentagram
Apokalips Şarkı Sözü


Zakkum
Üç Elma Şarkı Sözü


Ramazan Yıldızhan
Neden Gittin Sessizce Şarkı Sözü


Kodes
Çizgi Çek Şarkı Sözü



Copyright © 2013 Şarkı Sözleri.web.tr Her Hakkı Saklıdır.
Şark Sözleri Hakkında - İletişim - Sık Sorulan Sorular - Gizlilik Sözleşmesi - Kullanım Şartları
Sosyal Medyada Biz - Twitter - Facebook - Google +
Sayfa 0.445199 saniyede oluşturuldu. Sitemizde 3256 sanatçıya ait 27268 adet şarkı sözü bulunmaktadır.
DMCA.com